Curcubeul este un fenomen optic care apare atunci cand umiditatea din aer refractă lumina soarelui în așa fel încât acesta este descompus în culorile sale componente. Fenomenul apare atunci când Soarele este poziționat în spatele tău și lumina soarelui trece prin apa din atmosfera. Lumina se refractă in interiorul picăturilor iar lumina albă este ruptă în sus.
Pentru a fi martorii unui asemenea fenomen optic este nevoie să fie îndeplinite două condiţii. În primul rând este nevoie ca observatorul uman să fie poziţionat între Soare şi picăturile de apă. Stropii mărunţi de apă pot proveni fie de la ploaie, fie din aburul unei cascade sau chiar de la gura unui pulverizator al unui furtun de grădină. A doua condiţie este ca unghiul pe care Soarele, stropii de apă şi ochii observatorului îl formează să fie în intervalul 40 grade-42 grade. Fenomenul se produce în dimineţile sau după-amiezele însorite imediat după ploaie. Fiecare culoare are o lungime de undă diferită, astfel, în funcție de unghiul de refracție, o culoare diferită de lumină va fi reflectată spre exterior. fiecare curcubeu este însoțit de un alt curcubeu secundar, dar de obicei este lumina este prea slabă pentru a putea fi observat. Acest efect de curcubeu dublu se datorează reflectării continue a luminii în interiorul fiecărei picături de apă. Lumina soarelui este de fapt reflectată de două ori în interiorul unei picături: o dată pentru a produce curcubeu primar şi a doua oară în partea din spate a picăturii. Această a doua reflecție inventează lumina dar urmând aceeași refracție, astfel încât ieșirile sunt în același mod ca și înainte – deși cu susul în jos. Această a doua reflecție reduce intensitatea luminii solare, dar producând, de asemenea, un al doilea curcubeu inversat, creând astfel un arc dublu de lumină multicoloră.
10 curiozitati despre curcubeu:
1. Curcubeul poate fi văzut doar atunci când staţi cu spatele la soare.
2. Centrul unui curcubeu este întotdeauna indicat de chiar umbra dumneavoastră (explicaţia derivă din prima afirmaţie).
3. În zilele de vară, nu veţi vedea niciodată un curcubeu după ora 9.00 şi înainte de ora 16:00. Şi aceasta pentru că un curcubeu poate fi văzut doar dacă soarele se află pe bolta cerească la un unghi mai mic de 42 de grade faţă de privitor (altfel spus, ceva mai jos de “jumătatea cerului”).
4. Fiecare persoană vede propriul curcubeu. Chiar dacă stau una lângă alta, două persoane nu vor vedea niciodată acelaşi curcubeu. Pentru că fiecare persoană va vedea lumina refractată în alte picături de apă.
5. Si am ajuns la motivul pentru care ati dat click: Nu veţi putea niciodată