1. Creşterea unghiilor şi a părului: Aceasta este o funcţie mai degrabă aparentă, nu una reală. Corpul nu produce mai mult păr sau unghii, dar ambele „cresc” în următoarele zile de după moarte. De fapt, pielea îşi pierde hidratarea şi se retrage, iar astfel este expus mai mult păr şi unghiile par mai lungi. Ţinând cont că măsurăm lungimea părului sau a unghiilor din punctul unde acestea fac contact cu pielea şi până la vârful firului de păr, atunci părul şi unghiile chiar au „crescut”.
2. Activitatea cerebrală : Unul dintre efectele secundare ale tehnologiei moderne este o confuzie dintre a fi mort şi a fi viu. Activitatea cerebrală poate lipsi aproape în totalitate, dar inima poate pompa în continuare. Dacă inima se opreşte pentru un minut, nu există respiraţie, iar persoana moare oricum, majoritatea doctorilor declară persoana decedată, deşi, tehnic, creierul lor funcţionează în continuare câteva minute. Celulele din creier petrec acele minute zbătându-se după oxigenul şi nutrienţii necesari pentru a rămâne în viaţă, până în punctul când se lezează iremediabil, chiar dacă inima poate porni din nou. Acele minute până când distrugerile sunt iremediabile pot fi prelungite cu medicamentele potrivite, în anumite circumstanţe. Ideal, acest lucru oferă doctorilor şansa de a te salva, dar nimic nu este garantat.
3. Urinatul: Urinatul, ne gândim noi, este o funcţie voluntară. În mare avem dreptate, doar dacă nu se întâmplă ceva cu adevărat amuzant. Cu toate acestea, urinarea nu este o funcţie voluntară. Niciodată nu trebuie să ne gândim la asta, deoarece o anumită parte a creierului mereu se va ocupa de urinat. E aceaşi parte care este implicată în regularea respiraţiei, a bătăilor inimii, de aceea unii oameni tind să urineze involuntar când sunt în stare de ebrietate. Partea din creier care ţine sfincterul uretrei închis este inhibată. (mai mult alcool va inhiba porţiunile ce controlează respiraţia şi bătăile inimii, de aceea prea mult alcool este periculos) Deşi rigor mortis întăreşte muşchii, acest lucru nu se întâmplă decât la câteva ore după moarte. Imediat după moarte, muşchii se relaxează, de aceea oamenii urinează după ce mor.
4. Defecarea: Cu toţii ştim că pe timp de stres eliminăm reziduuri, de multe ori în faţa oamenilor. Corpul îşi relaxează anumiţi muşchi şi atunci lucrurile progreseaza. În cazul unui organism mort, tot procesul este ajutat de gazele produse în interiorul corpului. Acest lucru se poate întâmpla la câteva ore după moarte. Se consideră că fetuşii pot defeca în uter, acest proces poate fi primul şi ultimul pe care îl facem în viaţă.
5. Erecţia şi ejacularea: Când inima opreşte circulaţia sângelui în corp, acesta se deplasează spre zonele cele mai joase ale corpului. Unele tipuri de celule musculare sunt activate de ionii de calciu. După activare, celulele cheltuie energie pentru a da înapoi afară ionii de calciu. După moarte, membrana celulelor devine mai permeabilă pentru calciu, iar celulele nu mai consumă energie încercând să scoată calciul afară, iar astfel muşchiul se contractă. Acest lucru duce la rigor mortis şi chiar la ejaculare.
6. Mişcarea muşchilor: Deşi creierul poate muri, alte zone ale sistemului nervos pot rămâne funcţionale. Asistentele au spus că au văzut reflexe, ce implicau transmitere nervoasă prin măduva spinării şi nu prin creier, aceste reflexe ducând la o mişcare a muşchilor şi la spasme după moarte. Unii au spus că au văzut mişcări superficiale ale toracelui după moarte.